Ari Känsäkosi planlægger at gennemføre løbet på 26.000 sømil uden at bruge én dråbe fossilt brændstof som en del af sin egen ZEROchallenge.

Ari Känsäkosi planlægger at gennemføre løbet på 26.000 sømil uden at bruge én dråbe fossilt brændstof som en del af sin egen ZEROchallenge.

Ari Känsäkosi planlægger at gennemføre løbet på 26.000 sømil uden at bruge én dråbe fossilt brændstof som en del af sin egen ZEROchallenge.

fredag - 26 mai 2023

En finsk amatørseilers drøm om å seile verden rundt alene skal støttes av Raymarine elektronikk, når han begir seg ut på den heftige Global Solo Challenge. Ari Känsäkosi planlegger å fullføre distansen på 26 000 nautiske mil uten å bruke én dråpe drivstoff, som en del av hans ZEROchallenge.

Ari starter fra A Coruña i Spania i oktober, og setter en kurs nedover Atlanterhavet før den så snur mot øst og passerer verdens tre store kapp på babord side: Kapp det gode håp, Kapp Leuwin og Kapp Horn. Båten hans er en av seks Class 40 som deltar, og skal utstyres med et navigasjonssystem fra Raymarine.

Raymarines daglige leder, Gregoire Outters, sa: «Vi er stolte over å sponse dette spennende prosjektet og tilby Ari det uunnværlige utstyret til jordomseilingen. Systemer for navigasjon og situasjonsforståelse om bord er en viktig del av moderne seiling og regattaer på åpent hav. Vi tilbyr løsninger som er designet og testet for å dekke alle behov, enten de seiler langs kysten eller ute på de syv hav.

Gjennom partnerskapet med Raymarine får Ari tilgang på den nyeste Axiom+-kartplotteren med fullstendig integrert Quantum 2-radar, den anerkjente Raymarine Evolution-autopiloten, en AIS700-transceiver i klasse B og en YachtSense Link 4G maritim ruter. Prikken over i-en i systemet er en rekke instrumenter og transdusere. Ari sa at det var et enkelt valg å velge Raymarine.

«Utstyret til Raymarine er ekstremt robust – og kjent for å være nettopp det. Da jeg kjøpte båten, var den opprinnelige elektronikken fra Raymarine, som ble montert i 2007, fortsatt om bord, og den fungerte fortsatt perfekt. Jeg er flink med datamaskiner, men jeg foretrekker likevel at systemer er så enkle som mulig, og med Raymarine så trenger man nesten ikke håndboken. Monteringen er plug and play.»

Raymarine-utstyret er nesten det eneste nye utstyret om bord, siden Ari ønsker å fullføre regattaen uten å generere karbonutslipp.

Ari Känsäkosi

Ari forklarte: «Jeg både lærer bort og driver konsulentvirksomhet innen økologisk arkitektur. Dette er noe jeg bryr meg veldig om, siden tankegangen bak det å gjøre ting økologisk, også er en del av tankegangen bak denne regattaen. Dette er et livsstilsprosjekt for meg. Et av de helhetlige målene er å gjennomføre jordomseilingen med null karbonutslipp, kun ved bruk av fornybar energi. Dette er også et meget bærekraftig format, siden det har som mål å få eldre generasjoner av båter frem på startlinjen igjen.

Ari har forberedt seg på denne regattaen siden han kjøpte båten, og finpusset seileferdighetene sine med et tett program av konkurranser i Finland, Baltikum og på åpent hav. Han sier at båten var mer tunet for regattaer med IRC-regler, og han måtte gjøre noen endringer for å få henne klar til Global Solo Challenge. Han har også lagt til tre ekstra kubikkmeter skum i baugen for å øke oppdriften, og forbedret røropplegget for vannballastsystemet.

Men båten var stort sett allerede klar for utfordringen, da den ble bygget for Class 40 offshore-regattaer.

Regattaen foregår med et såkalt følgeformat, der båtene starter ved forskjellige tidspunkter avhengig av hvor raske de er rangert. Deretter må de prøve å passere båtene som ligger i ledelsen, og rekkefølgen for passering av mållinjen, avgjør de endelige resultatene. Båten til Ari er påmeldt i gruppen Super Zero, som har høyest ytelse. Dermed skal han starte hele fem uker etter de tregeste båtene. Han skal prøve seg mot nesten hele flåten i en spennende jakt.

Tanken på å oppleve over 120 dager helt alene på åpent hav skremmer ham ikke. «Det gir en annen følelse å være der ute alene med naturen. Det er en virkelig mektig opplevelse. Når du seiler med andre, har du et ansvar som kaptein. Når du er alene, kan du konsentrere deg om det du kan», sa Ari.

For å ære alle vennene som har hjulpet ham med forberedelsene til løpet, skal Ari få dem til å signere båten. I tillegg til det er det to ting som må være på plass for å legge ut på et slikt eventyr. «Som mange sjøfolk er jeg litt overtroisk, så jeg skal ha med meg en amulett», sa han. «Og jeg kan ikke leve uten finsk kremost. Det er en stor bekymring!»

«Ari har jobbet med sine ambisjoner om å seile jorden rundt helt siden barndommen, og er et godt eksempel på hva man kan oppnå med nok besluttsomhet. Planen om å gjøre dette uten å generere karbonutslipp, er virkelig inspirerende. Det er en glede å støtte Global Solo Challenge-eventyret hans og ønske ham velkommen som Raymarine-ambassadør», konkluderte Gregoire Outters. 

Besøk https://globalsolochallenge.com/ for å finne ut mer om Global Solo Challenge.