Vinner med Raymarine

Vinner med Raymarine

Med hjelp av en komplett pakke Raymarine electronics fikk Smartfish UK-laget nylig en hardt tilkjempet seier i den prestisjefylte Sea Angling-turneringen i Solent på den britiske sørkysten.

onsdag - 17 august 2022

59 båter fra alle deler Storbritannia og fra andre land konkurrerte i fritidsbåtkategorien, tiltrukket av de største premiene i britisk båtfiskes historie, verdt utrolige 200 000 pund.

Will Parkinson Smartfish UK Team

Will Parkinsons Smartfish UK-lag valgte denne konkurransen på grunn av dens sin høye profil. De nylige etablerte Sea Angling Classics er en toppmoderne "catch, record and release"-utfordring som mange sportsfiskere tror vil endre det britiske konkurransemiljøet innen sjøfiske. Arrangementet representerer en dristig og stor investering av arrangøren Spirit of Angling for å oppnå sponsing, mediedekning, kampanjer og tilknyttede aktiviteter som har gitt de amerikanske turneringene så mange tilhengere.

Som Will sier, var seieren litt av et kupp, og Raymarine-systemene var nøkkelen til denne suksessen, med tanke på mangelen på lokal kunnskap om båten: «til tross for at vi har båtene i Solent, siden det er et praktisk sted å reise fra, er vi faktisk et Dover-basert lag. Lokal kunnskap om fisket er en nøkkelfaktor i turneringens suksess, så vi er overlykkelige over å ha lykkes mot alle odds.»

Den toppmoderne Smartfish 25-båten med aluminiumsskrog som laget brukte i konkurransen er designet fra bunnen av som en plattform for konkurransefiske.

Båten har hele fem Raymarine Axiom+-kartplottere, noe enkelte kanskje vil mene er ganske mye for en 25-foter. «Det hele handler om situasjonsbevissthet,» sier Will. "Vi har en av Axiom+ 12-ene montert høyt på kabinens skott vendt akterut, slik at vi slipper å gå inn og ut for å dobbeltsjekke posisjon, ekkolodd, drift, nærhet til andre fartøyer eller en haug av andre ting. Det er en Axiom+ 12 (12 tommers skjerm) rett foran roret og en foran navigatøren, og også en Axiom+ 7 på taknivå foran hver av dem. Når vi endrer plassering eller leter etter fisk, viser vi hovedsakelig ekkolodddataene på de store skjermene, og noen ganger bruker vi en kartplotter for å videresende Raymarine Cyclone Pros doppler-radardata mens vi leter etter fugleflokker. Sjøfugler på vannet er en sikker indikator på agnfisk, som vi måtte fange hvis vi ønsket å bruke levende agn i konkurransen, men de kan også være et tegn på større rovdyr som vi kunne tenke oss å sikte mot og jage fisken opp nedenfra.»

Smart Fish UK-teamets båt

FLERE KARTPLOTTERE FOR FLERE OPPGAVER

Takket være nettverksswitcher er ingen av skjermene dedikert til noen bestemt oppgave. I konkurransebruk kan Smartfish-laget bytte skjermer for å spesialisere seg på bestemte funksjoner i lange perioder. «Hvis du må veksle mellom for eksempel et fullt skjermkart og en full ekkoloddskjerm, er det raskere å gjøre det ved å bevege hodet og øynene fram og tilbake enn å gå inn i en meny på en enkelt skjerm. Dette gjelder i enda større grad hvis båten beveger seg raskt i åpent farvann.»

Alle kartplotterne mottar informasjon fra systemet om bord, inkludert Raymarine Real Vision 220-transduseren. 3D Real Vision gir 3D-kartlegging av havbunnen, som er uvurderlig for å finne arter i konkurransesammenheng. I en artsspesifikk turnering som denne er det viktig å ikke kaste bort tid på å fiske feil arter, som ikke teller mot den endelige poengsummen. Fordi 3D Real Vision fargekoder ekkolodd-data fra fisk eller fiskestimer, gjør det det raskere og enklere å finne dybdene på fisk eller fiskestimer. Muligheten til å flytte ekkoloddvisningen rundt med sveip fra en finger gjennom kartplotteren gjør det også mye enklere å forstå hvordan fisken samhandler med havbunnen.

Fart er uten tvil avgjørende i sjøfisketurneringer, og Will fortsetter: «Tiden som går til å forflytte seg mellom fiskeplasser er tid man ikke har stengene i vannet og får fisk, så vi gjør alt vi kan for å redusere reisetidene.» Båten i seg selv er til stor hjelp i dette, siden den kan gjøre 40 knop eller mer takket være 300 HP utenbords, et solid 6 mm aluminiumsskrog og avanserte seter som sikrer at man trygt kan holde høy fart under tøffe forhold. Både førerens og navigatørens seter har Raymarine RMK10 fjernkontroller, slik at kartplotterne kan styres fra en fullstendig løftet posisjon, slik at det ikke er nødvendig å redusere båtens hastighet for å navigere på en berøringsskjerm.

SMÅ MARGINER

Målet med den to dager lange turneringen var å fange den lengste av fem fiskearter (gråhai, glatthai, brasme, abbor og skate). Konkurransen telte tre fisk fra hver art for å finne den lengste sammenlagte lengden. Fisken ble målt, registrert gjennom et høyteknologisk valideringssystem og satt ut igjen sprell levende. Til tross for to hele dager med fiske var marginene utrolig små, sier Will: «Smartfish UK-laget vant fritidskategorien og førstepremien på 50 000 pund med totalt 1270 cm, kun 15 cm foran andreplassen. Med tanke på hvor tett konkurransen kan være og hvilke premier som står på spill, er det tydelig at hvert sekund teller. 15 cm kan oppveies av én enkelt stor fisk som vi kunne ha oversett hvis agnet ble sendt tilbake til vannet bare to sekunder senere etter en fangst, eller hvis vi måtte sette ned farten eller stoppe på veien mellom fiskeplasser for å fikle med en berøringsskjermen til en kartplotter.»

Kunnskap er makt, og laget har lært at å ha flere Raymarine-produkter tilgjengelige samtidig for ror og navigatør betyr at ingen venter på å bruke noe. Dette omfatter til og med de to Raymarine RAY53 VHF-radioene, som gjorde det mulig for navigatøren å overvåke turneringsinformasjonen på CH72, mens Will kommuniserte samtidig på CH6 på den andre siden av kabinen og snakket med andre konkurrenter for å finne ut hvem som fisket hvor.

NØYAKTIGE POSISJONER

Reglene for denne konkurransen sa at ingen båter kunne være nærmere konkurrentene enn 50 m, ellers ville de risikere diskvalifisering, og gode fiskeplasser som vrak eller fordypninger vil kanskje ikke ha plass til mer enn én eller to båter uten å være i strid med reglene.

Et eksempel fra denne konkurransen var Mixon Hole ved Selsey. Dette dyptliggende området er en hotspot for store gråhaier, og på et tidspunkt i denne konkurransen trengte Smartfish UK-laget en stor gråhai eller to. Uheldigvis for Will var det et problem: «Det var allerede en konkurrent som var ankret opp over Mixon Hole, tidevannet var perfekt, og de så til å få fisk, men stedet er bare 60 meter bredt. Heldigvis lå de ikke helt i midten, og det var plass til å presse båten vår inn på utkanten, men bare ved å benytte svært presis navigering.» Det er her Raymarine AR200-sensoren virkelig kom til sin rett. Det er en global navigasjonssatellittmottaker (GNSS) og en bevegelses- og kurssensor (AHRS), så enda mer nøyaktig enn kartplotterens innebygde GPS. «Det gjorde det mulig for oss å presse oss inn i utkanten av Mixon Hole, for vi visste at vi var nøyaktig der vi ville være, med tanke på den andre båten og det dype vannet. Vi fikk gråhaien vår, og den fisken var nøkkelen til vår generelle suksess.»

Will mener at turneringsfiske i Storbritannia står overfor et spennende vendepunkt. «Sea Angling Classics-konkurransen har blitt vist på TV på BT Sports og Sky Sports, og det var fantastisk å se hvordan seieren vår så ut fra den andre siden av linsen. Etter hvert som premiestørrelsene øker og konkurrentene kommer fra hele verden for å delta i et økende antall turneringer med høy profil, vil marginene bli mindre, og lagene vil bli mer og mer interessert i den elektroniske teknologien som kan gi et forsprang på de nærmeste konkurrentene. Det er flott å være med på denne spennende reisen og å oppleve en båt som viser seg å være en så vellykket testplattform for disse banebrytende teknologiene.»