Ledende innenfor ladbart

Ledende innenfor ladbart

"Å velge elektrisk" med et soldrevet oppsett er mer stillegående, renere og mer miljøvennlig, slik Mark Johnson, leder for marin innovasjon for Raymarine-produkter, demonstrerer

onsdag - 31 mars 2021

Mark Johnson, leder for marin innovasjon for Raymarine

Hvis du med én setning skulle oppsummere motorseiling med elektrisk fremdrift i stedet for diesel, ville du naturlig nok påpeke at det er mer stillegående, renere og bedre for miljøet. Disse åpenbare fordelene gjør det vanskelig å forstå hvorfor noen kan ønske å ha motsatt syn, men det finnes enda flere anbefalinger for et hel-elektrisk oppsett, som Mark Johnson, leder for marin innovasjon for Raymarine-produkter, personlig kan bekrefte.

I to år på rad, 2019 og 2020, har Mark vært på sommerseilas i sin helelektriske Pogo 30, Zephyr. I fjor la han ut på en sju uker lang tur fra Frankrike til Storbritannia og tilbake, mens årets rundtur besto av et treukers seilas mellom Vannes og La Rochelle. Når han blir spurt om beslutningsprosessen som fikk ham til å avstå fra diesel til fordel for et helelektrisk oppsett, er Marks entusiasme overbevisende."Det lager ikke lyd, det er ingen vibrering, det lukter ikke, det veier langt mindre, strømmen er øyeblikkelig tilgjengelig, og den trenger ikke service om vinteren. Hva kan man klage på da? Spesielt hvis du har en fin seilbåt. Elektrisk fremdrift er åpenbart mye bedre."

Den elektriske installasjonen om bord iZephyr er omfattende. Et par Torqeedo Power 48-5000 litiumbatterier driver den elektriske motoren, ladet av et Solbian 1 kW fleksibelt solpanel i kombinasjon med 47 V MPPT solcelleregulator. Denne ordningen matcher med et komplett utvalg av Raymarine-produkter, som starter med en Axiom MFD (multifunksjonsskjerm) og etRaymarine digital switching-kontrollsystem koblet til nettverket. Dette betyr at multifunksjonsskjermen kan vise en rekke elektriske fremdriftsinformasjoner, og at skjermen deles med en sidebar for kartdata. I tillegg er Pogo utstyrt med en Raymarine Evolution-autopilot. Mark samhandler med autopiloten gjennom både sin Axiom MFD og to eksterne Evolution P70 autopilotbetjeninger.

Integrasjon av elektronikk

Så vellykket har denne elektronikkintegreringen vært at Zephyr har blitt en teknologidemonstratør for Raymarine. Ikke at dette var en del av Marks opprinnelige plan."Jeg var bare fokusert på å få et soldrevet system som faktisk virket,"   forteller han."Jeg tror demonstrasjonsaspektet kom etter at jeg så Torqeedo-skjermen. Jeg var begeistret over konseptet, men jeg tenkte vi kunne dra nytte av Raymarine-opplevelsen for å presentere relevant informasjon tydeligere".

Solcellepaneler

Mark bestemte seg for å snakke med sine Raymarine-kolleger om dette. Etter mye diskusjon ble det foreslått at visningen kunne erstattes med digital switching. Mark viet deretter noen tanker til dataene han ønsker å se, og hvordan disse dataene kunne måles. Det han bestemte seg for, var lading, rekkevidde, solproduksjon, energiforbruk og nettokraft.

Sommerseilasene i 2019 og 2020 var perfekte testturer, og den elektriske installasjonen viste seg upåklagelig begge gangene."På vår store kanalturen i 2019,"  minnes Mark, "var været fryktelig, men det var nok vind til seiling og nok dagslys til å holde batteriene ladet hele tiden." Samtidig karakteriserer Mark den stort sett solfylte seilasen i 2020 som "lekende lett". Selv på dager da det ikke var vind, kjørte motoren på 1 kW mens fiske på korte strekninger med 3,5 knop ga en perfekt balanse mellom familiens krav og det solelektriske systemets behov".

"Det er ikke noe problem med strøm, siden familiens begrensninger er i tråd med solstrømbegrensningene: Ingen ønsker å kjøre på motor i ti timer; du må bare planlegge godt," sier Mark."Vi dro fra havn til strand på et par timer, nok tid til å fange litt makrell. Hvis du bare vil fiske, er alle fornøyde!"

"Så mange fordeler"

Raymarines Axiom-multifunksjonsskjerm holdt Mark oppdatert på batteriets status og strømforsyning hele turen, slik at han kunne planlegge energiforbruket på en mer effektiv måte. Han la merke til at solcellene på solrike dager nådde et maks nivå på 600 W rundt midt på dagen, noe som raskt fylte batteriene. Å plassere solpanelene i deres horisontale posisjon ga maksimal effekt, i tillegg til å gi cockpiten fin skygge for solen.

Solenergi

Da han ble bedt om å sette opp en liste over fordelene ved den helelektriske installasjonen på Pogo 30, tenkte Mark seg om et øyeblikk."Det er så mange, men jeg tror den største fordelen er å spare plass, for uten det ville du virkelig trenge en 36 fots båt for familiecruising."

Mark vil, som alle båtfolk, maksimere plassen om bord. Han kunne bruke maskinrommet til redningsflåten og det rommet som ville vært reservert til dieseltankene ble et hengeskap.

Det var også andre fordeler. "Å få plass til hele familien i en 30-fots båt ga meg følelsen av at vi har en lettere og mer letthåndterlig båt for mindre penger når det gjelder størrelse i forhold til plass. Dette kan oppmuntre folk til å starte med båtlivet, når de oppdager at økte komfortnivåer blir rimeligere."

Mark mener at dette bare er begynnelsen på strømmen."Hvis du ser på kostnadskurven til litiumionbatterier, fordobler de kapasiteten og halveres i pris hvert fjerde år, så en hel-elektrisk løsning blir stadig mer ønskelig og rimelig."

Mark er lidenskapelig opptatt av å dele informasjonen om denne løsningen med andre, så et bredere marked får tilgang til den. Mark avsluttet intervjuet med en positiv forventning: "Jeg ser frem til å se flere av disse installasjonene ute på vannet.