Oppgradering av elektronikk i Sunseeker Superhawk 40

Oppgradering av elektronikk i Sunseeker Superhawk 40

En pakke med den nyeste elektronikken for marin navigasjon og situasjonsoversikt fra Raymarine har vekket en nesten 20 år gammel motorbåt til live igjen.


tirsdag - 04 oktober 2022

Christian Moore, en yachtmegler fra Poole i Storbritannia og kjenner Sunseeker-modellene fra årtusenskiftet godt. Det er kanskje ikke så overraskende, siden han pleide å selge dem: «Jeg solgte denne Sunseeker-en da den var ny, og jeg husker at den første eieren bestilte båten med uvanlig mye utstyr. Den har Trimax drev og er topp utstyrt, da den nylig ble lagt ut for salg, måtte jeg ha den,» sier Christian.

Sunseeker styreposisjon oppgradert med Raymarine Axiom+

Men båten, som Christian planlegger å døpe om til Sceptre, trengte en god del arbeid for å få henne tilbake i god og moderne standard. Ny lakket skrog, gjennomgang av motor, syntetisk teakdekk, avansert marin lyd installasjon og mye mer brakte raskt båten mer moderne, men den gamle kartplotteren gikk nesten i oppløsning og instrumentskjermene hadde illevarslende horisontale streker over seg. Det gamle dashbordet var også konfigurert på en slik måte at det ikke ville være i stand til å romme moderne, større skjermer.

Christian liker å gjøre ting ordentlig, så med samme etos som sørget for at han fikk skroget profesjonelt sprøytelakkert på nytt i stedet for en enkel vinylfolie, satte han i gang med å få dashbordet redesignet i (ekte) karbonfiber. Christian gikk rett til sin venn og tidligere stipendiat i marin elektronikk, Mark Porter, som nå driver marinelektronikkselskapet Seacraft Marine. I tillegg til å levere det moderne Raymarine-utstyret kunne Seacraft Marine også lage et moderne, flatt dashbord av karbonfiber, noe som gir en mye mer ryddig og moderne følelse.

Oppdatering av Sunseeker styreposisjon til Raymarine Axiom pågår

I sentrum på Sceptres dashbord er AXIOM+ 12 RV 12" kartplotter med Realvision 3D. Denne innfelte kartplotteren kan bygges ut med annet utstyr etter behov. Den støtter hele utvalget av Raymarine-tilbehør, og med standard wifi- og Bluetooth-tilkoblinger kan man koble til de nyeste Raymarine-appene for nettbrett og smarttelefoner.

I tillegg har båten en annen innfelt AXIOM+ 7 kartplotter (dessverre ville ikke den planlagte AXIOM+ 9 passe helt), som kan brukes til spesifikke oppgaver som for eksempel radar display eller andre ønskede navigasjons hjelpemidler.

Siden dette er en hurtigående båt med hastigheter over 40 knop, har Christian også montert et RMK-10 tastatur. Dette gjør at kartplotterne kan kontrolleres fra nærmere rattet, med et knappebetjent tastatur. Når man ligger i 40 knop i Den engelske kanal kan det være ganske vanskelig å kontrollere hvordan man beveger fingrene på berøringsskjermen!

Sunseeker Superhawk med FLIR M232 termisk og Quantum 2-Radar

Superhawk er utstyrt med et FLIR M232 termisk kamera for bruk i fullstendig mørke, og med et CAM220 IP kamera for overvåkning av maskinrommet. Begge kameraene er fullt integrert med multifunksjonsskjermene.

M232 pan-og-tilt-kamera er et av FLIRs minste marine termiske kameraer og passer diskret inn på Superhawks nye brakett. M232 har oppløsning på 320x240 og forbedrer sikkerheten ved å avdekke fartøy og hindringer om natten. Selv om Christian ikke planlegger omfattende natt navigering med båten, ser han frem til muligheten til å komme sent til havn med FLIR ClearCruise™. ClearCruise IR leverer hørbare og visuelle varsler når objekter som båter, hindringer og navigasjons merker, blir identifisert på skjermen.

Nøkkelen til denne teknologien er Raymarines AR200 Augmented Reality Stabilisation Module. AR200 er en Augmented Reality-sensor som består av en GPS Global Navigation Satellite Systems (GNSS)-mottaker og en Attitude and Heading Reference System (AHRS)-sensor. AR200 leverer posisjon, kurs, helling og rulling til Axiom MFD-er.

En Raymarine Quantum2 Doppler-radar er et tilsvarende viktig sikkerhets produkt om bord i båten. Den engelske kanal er veldig trafikkert og Doppler-målbehandling identifiserer og fargekoder enkelt bevegelige radarmål for umiddelbar gjenkjennelse og redusert risiko for kollisjon. Quantum 2 gir også manuelle eller automatiske MARPA-moduser for enda en effektiv metode for å spore farlige mål. I motsetning til den originale Raytheon-radaren, som ble fjernet fra båten, er Quantum 2 klar til bruk på sekunder, og antennen er mye lettere. Quantum 2 veier opptil 50 % mindre enn sammenlignbare magnetronradarer. Kombinert med båtens Raymarine AIS700, en klasse B AIS sender/mottaker, er man godt beskyttet mot en potensiell kollisjonrisiko. Som en klasse B AIS-sender/mottaker mottar AIS700 ikke bare sendinger fra andre fartøyer, men sender også båtens informasjon, noe som gir enda bedre sikkerhet.

Når det gjelder kommunikasjonsutstyr, har Christian utstyrt båten med Ray 90 VHF Black Box. Dette betyr at VHF-radioens hovedenhet er skjult trygt ute av syne, og etterlater bare et kompakt håndsett ved roret; nok en flott redusering av rot på dashbordet.

Det moderne Raymarine oppsettet er plug and play, installasjonen og konfigurasjonen av utstyret tok ikke mer enn en uke.

Sunseeker Superhawk montert med Raymarine

Christian er super imponert over det samlede resultatet av denne elektronikk oppgraderingen: «Jeg har lovet meg selv en båt som denne i mange år. Båter som dette bygges knapt mer, og de ville vært uoverkommelig dyre hvis de ble bygget. Verdien stiger og stiger, siden kjøpere anerkjenner sjarmen og eksklusiviteten, og det blir stadig vanskeligere å finne gode eksemplarer. Med det i tankene er det vel verdt investeringen for å løfte dem opp til moderne standarder, og av alle områdene du kan modernisere, er elektronikkpakken den mest slående. De kritiske oppgavene med å vite hvor jeg er, hvor de potensielle farene ligger og hvilke andre båter som finnes rundt meg, er blitt forvandlet. Takket være delt skjerm og overlagsfunksjoner, sammen med CHIRP-radar og termisk bildebehandling, er omfattende informasjon svært raskt tilgjengelig ved roret.»

«Det mest overraskende er hvor pent og kompakt det hele er. Lednings kaoset som Seacraft fjernet fra baksiden av det gamle dashbordet, er erstattet med plug and play nettverk med god oversikt. Selve dashbordet er også mye renere. Fordi MFD-ene gjør så mye av arbeidet og er så multifunksjonelle som navnet antyder, er det estetiske utseendet på førerplass totalt forvandlet. Den er ikke lenger fylt med masse forskjellig utstyr som ikke passer sammen. Dette er ikke flott bare for båtens utseende. Det at båtføreren får mer informasjon tilgjengelig raskere, gir betydelig tryggere båtbruk.»